Tanımı, Yaşayışı ve Hastalık Belirtileri
Bu hastalık beyazsineklerle (Bemicia tabaci) taşınmaktadır. Tohumla ve temas ile taşınmaz. Ana konukçusu domatestir. Süs bitkilerinden Lisyantus (Eustoma grandiflorum) doğal konukçusu olup şiddetli belirtiler gösterir. Tütün bitkisi ise, konukçu olmasına rağmen belirti göstermez.
Vejetasyon döneminin başında bu virüsle bulaşan domates bitkisi; şiddetli bodurlukla birlikte, anormal şekilli ve oldukça küçülmüş yapraklar oluşturur. Enfeksiyondan hemen sonra oluşan yapraklar aşağı doğru kıvrılır. Sonrasında oluşan yapraklar da, klorotik ve deforme olmuş bir görünüm sergiler. Yapraklar aynı zamanda kayık şeklini alır.
Erken dönemde enfekte olan bitkilerde gelişme durur. Geç dönem enfeksiyonlarda ise meyve tutumu azalır. Çiçeklerde herhangi bir belirtiye rastlanmasa da, çiçek dökümü oldukça yaygındır (Şekil 109).
İlgili Ürünler
Domates Sarı Yaprak Kıvırcıklık Virüsü Mücadelesi
Hastalığa dayanıklı ya da tolerant çeşitleri seçerek bunları vektör böceğin çıkış tarihinden farklı bir dönemde seraya şaşırtmak, hastalıktan korunmada oldukça yararlıdır.
Diğer mücadele yöntemleri için lütfen aşağıdaki içeriğe bakınız.
İlgili İçerik: Seralarda Virüs ve Benzeri Hastalıklarla Mücadele Etmenin Yöntemleri
Kaynaklar
Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.
Orijinal Makale
Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI