agrowy
Baş Editör

Seralarda Virüs ve Benzeri Hastalıklarla Mücadele Etmenin Yöntemleri

1 Dakikalık Okuma
11 Nisan 2020 Cumartesi
Bitki Koruma
Virüsten etkilenmiş domates bitkisi
Özet
Virüsler bitkilere büyük zararlar verebilir. Virüs bulaşan bitkinin tedavisi olmasa da seraya girmeden ya da girdikten sonra mücadele etmenin yöntemleri vardır.
1

Virüs Nedir?

Virüsler, canlı hücreleri enfekte eden ve konakçılarının gelişimini değiştiren ultra mikroskopik parçacıklardır. Virüsler, çoğalmaları ve hayatta kalmaları için tamamen konakçı bitkiye bağımlıdır. Bir bitki enfekte olduğunda, virüs bitki içinde sistemik olarak yayılır. Virüs bulaşmış bitkilerin tedavisi yoktur.

Seradaki Virüslerle Mücadele Etmenin 6 Yöntemi

Her ne kadar tedavisi olmasa da virüslerden sakınmak için tedbirler alınabilir. Virüs tedavi edilemez ancak; virüsten sakınılabilir.

1) Sağlıklı ve Güvenilir Tohumlar Kullanın

Kapalı alanlarda viral hastalıklardan korunmak ya da bir diğer ifadeyle hastalık çıkışını önlemek amacıyla başlangıç olarak hastalıksız, oldukça sağlıklı görünen bitkilerden tohum alınmalı veya sertifikalı tohum kullanılmalıdır.

2) Şüpheli Bitkilerden Derhal Kurtulun

Gerek fideliklerde, gerekse seralarda yapılan kontrollerde, şüpheli görülen bitkiler derhal sökülüp imha edilmelidir. Fidelerin şaşırtılması veya seraya dikimi sırasında az gelişmiş, sağlıksız görünen bitkiler ayrılıp imha edilmelidir. Bu işlemler sırasında eller bol su ve sabunla yıkanmalı, sigara ve tütün içilmemelidir.

3) Hasat Sonrası Artıklardan Kurtulun

Yetiştirme sezonu boyunca sera içinde virüs hastalıkları veya buna benzer belirtiler gösteren bitkiler sökülerek uzaklaştırılmalı, hasat sonunda seralar bitki artıklarından temizlenmeli, bu şekilde virüslü bitki yapraklarının sera topraklarına karışması önlenmelidir.

İlgili Ürünler

Virüsten etkilenmiş bitki domates bitkisi.
Virüsten etkilenmiş bitki domates bitkisi.

4) Yabancı Otlara Dikkat Edin

Ayrıca sera içinde söz konusu etmenlerin ana konukçusu olan yabancı otlar sökülmelidir. Bunun yanında seralarda tek ürün yetiştirilmesi, aralara fasulye, marul, süs bitkisi gibi virüs hastalıkları açısından bulaşma kaynağı olabilecek bitki dikimine müsaade edilmemelidir.

5) Gübreleme Konusunda Dikkatli Davranın

Virüs ve virüs benzeri hastalıkların sera içinde yayılmasını önlemek için yukarıda belirtilen hususlara ek olarak, bitki yetiştirmede gübreleme açısından aşırıya kaçmamaya özen gösterilmeli, özellikle azotlu gübrelerin hastalıklara karşı bitki duyarlılığını arttırdığı göz önüne alınarak, verilen miktarlar gerekenden fazla olmamalıdır.

6) Seradaki Zararlı Böceklerle Mücadele Edin

Böceklerle taşınan virüs hastalıklarına karşı zararlılar ile mücadele önemlidir. Vektör böceklerin fideliklere ve seraya bulaşmasını önleyici tedbirler alınmalıdır. Serada zararlılar ilk görüldüklerinde, mücadele eşiği dikkate alınmaksızın kimyasal mücadele yapılmalıdır.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçeriğe virüsün tanımı eklenmiş ve içerik daha rahat okunabilmesi için başlıklara ayrılmıştır.

Orijinal Makale

Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI