Tanımı, Yaşayışı ve Hastalık Belirtileri
Virüs tripslerle (Frankliniella occidentalis, Thrips tabaci), mekanik inokulasyonla ve aşıyla taşınabilmektedir.
Hastalık görüntüsü, özellikle domateste genç yapraklarda bronzlaşma ile başlayan renk değişimi, sonradan üzerinde küçük koyu renkli beneklenmeler ile devam eder. Sürgünlerde geriye doğru ölüm, yapraklarda kıvrılma, sağlıklılara oranla bitki gelişme geriliği ya da cüceleşme de gözlenen belirtiler arasında sıralanmaktadır.
Olgunlaşmamış meyveler üzerinde iç-içe geçmiş, merkezi kabarık olan halkalar şeklinde lekeler görülmektedir. Olgunlaşmış meyvelerde ise, çok sayıda iç içe geçmiş, etrafı sarı renkte olan halkalar mevcuttur (Şekil 112).
Domates, biber, marul, patlıcan, maydonoz, yer fıstığı, fasulye, bezelye, patates ve bakla gibi bitkiler, konukçu dizisinden bazılarıdır. Biber bitkisinde genel bir bodurluk, sararma ve solgunluk en tipik belirtisidir. Yapraklarda klorotik çizgili lekeler ya da nekrotik noktalı mozaik şekiller dikkat çeker. Nekrotik çizgiler, uç sürgünlere kadar tüm gövdede oluşur.
İlgili Ürünler
Olgun meyvede iç içe sarı halkalı noktalar veya nekrotik çizgiler gözlenir (Şekil 113).
Domates Lekeli Solgunluk Virüsü ile mücadele yöntemleri için lütfen aşağıdaki içeriğe bakınız.
İlgili İçerik: Seralarda Virüs ve Benzeri Hastalıklarla Mücadele Etmenin Yöntemleri
Kaynaklar
Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.
Orijinal Makale
Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI