Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Tarla Sarmaşığı

Yabancı Ot Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Tarla Sarmaşığı Mücadelesi & İlaçları
Özet
Tarla sarmaşığı için kültürel önlemleri, kimyasal, fiziksel ve mekanik mücadele yöntemlerini öğrenin.
0

Tanımı ve yaşayışı

Çok yıllık, tohum ve toprak altı organları ile çoğalan bir yabancı ottur (Şekil 1). Gövde tüysüz veya hafifce tüylü, ince, yatık, yerde sürünücü veya sarılıcı tırmanıcıdır. Gövde 30-100 cm boyunda uzayabildiği gibi, 3 m ya da daha fazla uzunlukta olabilir. Yapraklar basit, almaşık dizilmiş olup, okbaşlı, zıpkınsı veya bunlara benzer şekillerde, 5x3 cm boyutlarında, tüysüz ya da düzensiz tüylü, sivri uçlu ya da kör uçludur. Taç yapraklar birleşik, huni şeklinde, beyaz ya da pembe, nadiren mavi renkli ve 15-25 mm boydadır. Dış çanak yapraklar ters yumurtamsı, kör uçlu, kesik uçlu ya da belirsiz sivri uçludur.

Tarla sarmaşığı
Şekil 1. Tarla sarmaşığı

Çiçekler genellikle teksel, koltuksal, bazen çiftli nadiren üç çiçekli talkımlardadır. Tarla sarmaşığı, derinlere inebilen ve de etkili bir kök sistemine sahiptir. Kökler, yatay uzayarak gelişmekle birlikte kuvvetli kök sürgünleri toprakta 2 m derinliğe kadar inebilir. Yeni sürgünler 60 cm’ye kadar olan toprak derinliklerinden yüzeye çıkabilir. Meyve 6-8 mm çapında, kapsül şeklinde ve iki odacıklıdır. Her bir odacıkta iki adet küçük küre şeklinde tohum bulunur. Tohum rengi griden koyu kahverengi-siyaha kadar değişir. Tohum kabuğu sert olduğundan tohumlar uzun yıllar toprakta canlı kalabilir.

İlgili Ürünler

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. Zirai Mücadele Entegre Talimatlarından (2017) derlenmiştir.

Orijinal Makaleler