Tanımı ve Yaşayışı
Tek yıllık 20–150 cm boyunda, sağlam yapılı dik gelişen, köşeli bir gövdeye sahip ve tohumla çoğalan bir bitkidir. Yapraklar almaşıklı dizilmiş eşkenar dörtgenimsi veya oval-mızrak ucu şeklinde kenarları düz veya dişli beyaza çalan yeşil renktedir. Alt yapraklar üç lobludur. Üst yüzleri unsu madde ile örtülüdür. Çiçekleri çok eşeylidir, yani aynı bitki üzerinde erkek, dişi ve erkek-dişi çiçekler vardır. Çiçeklerde taç ve çanak yapraklar birleşmiş, 3–5 loblu bir çiçek örtüsü oluşturmuştur. Çiçekler yaprak koltuklarında veya uçta olup; başak sık salkım veya takım durumundadır. Sapların ucundaki salkımlar daha gevşek yapıdadır (Şekil 1).
İlgili Ürünler
Çimlenme Nisan-Mayıs aylarında olur. Çiçeklenme temmuz-ekim ayları arasındadır. Tohum bağlama çiçeklenmeden 1–2 ay sonradır. Bir bitki (3000–20000) kadar tohum verebilir. Tohumlar siyah disk şeklinde, üzeri düz veya ışınsal olukludur.
Tohumları 0.5–3 cm derinlikte veya iyi havalanan topraklarda 8 cm derinlikten çıkış yapabilir yada uzun yıllar dormant olarak kalabilir. Ancak daha sonraki aylarda da çimlenip çıkış yapabilir.
Kaynaklar
Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. Zirai Mücadele Entegre Talimatlarından (2017) derlenmiştir.
Orijinal Makaleler