Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Semizotu

Yabancı Ot Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Semizotu Mücadelesi & İlaçları
Özet
Semizotu için kültürel ve biyoteknik önlemler ile biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0

Tanımı ve Yaşayışı

Semizotu tek yıllık bir yabancı ottur. Sap 100 cm kadar uzunluğunda, yatık durumda ve etlidir. Saplar menekşe kırmızısı rengindedir. Yapraklar etli ve genellikle alt kısmı kırmızıdır. Çiçekler tek-tek veya demet halinde toplu olarak bulunur. Taç yaprakları sarı renktedir (Şekil 1). Bir bitki ortalama 10000 adet tohum verebilir. Tohumlar su, rüzgar veya ekim aleti ile dağılabilir. Tohumlar karanlıkta çimlenme yeteneğini 19 yıl koruyabilirler. Kesilmiş saplardan yine hızlı bir şekilde gelişebilirler.

İlgili Ürünler

Semizotunun genel görünümü
Şekil 1. Semizotunun genel görünümü

Semizotu her tip toprakta yetişir. Tohumlar Haziran ayında toprak sıcaklığı 20-25°C'ye ulaştığında çimlenir. Temmuz ayından Eylül ayına kadar çiçek açar ve tohum verir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI