Tanımı ve yaşayışı
Pire otu, sıcağı, azotça az zengin, taşlı, kumlu-killi toprakları sever. Kurağa dayanıklıdır. Anavatanı Kuzey Amerika olup, kozmopolit bir bitkidir. Bahçe, orman, hububat, endüstri bitkileri, yol kenarları, duvar dipleri, döküntü alanlarında sık rastlanır. İlkbahar ve Sonbaharda çimlenir ve rozet oluşturur.
Böylece kışı geçirdikten sonra ertesi yıl sapa kalkar. Sap dik, 30 - 100 cm boyda, sert tüylü ve üst kısımdan dallanır. Alt yapraklar parçasız, ince, uzun fırçamsı tüylerle kaplı, üst yapraklar sapsızdır. Çiçekler bileşik salkım şeklinde olup bir çiçek tablasında 100 den fazla küçük çiçek vardır. Bunlar sarımsı beyazdan kırmızımsı beyaza kadar değişen renkte olabilir. Haziran - Ekim aylarında çiçek açar.
İlgili Ürünler
Tohumlar 1 mm uzunluk, 0,3 mm genişlik ve 0,2 mm kalınlıkta çubuk formunda olup uca doğru incelir, sarıdan kahverengine kadar değişen renkte, üzeri ince tüylü ve mattır. Pappusları 2 - 3 mm uzunlukta ve kirli beyaz renktedir. Tohum toprakta 11 yıldan fazla yaşar. Tohumla çoğalır (Şekil 1).
Kaynaklar
Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. Zirai Mücadele Entegre Talimatlarından (2017) derlenmiştir.
Orijinal Makaleler