Tanımı, Yaşayışı ve Hastalık Belirtileri
Fungusun miselleri bitki dokusunun içinde ve dışında gelişir. Fungus kışı yapraklar üzerinde kleistotesyum oluşturarak geçirir. Ilıman bölgelerde bitki dokularında misel halinde kışlar. İlkbaharda askosporlarla bitkilere bulaşır. Yaz boyunca hastalığın yeni bitkilere bulaşması konidiosporlarla olur.
Hastalığın ilk belirtileri yapraklarda görülen yuvarlakça, açık sarı lekelerdir (Şekil 77). Zamanla bu lekelerin ortasında kahverengi nekrotik alan oluşur, lekelerin alt yüzeyinde beyaz kül renginde bir spor tabakası oluşur. (Şekil 78). Lekeler birleşerek bütün yaprak ayasını kaplayabilir Hastalığın daha da ilerlemesi ile yapraklar pörsür, aşağıya doğru sarkar ve kurumalar meydana gelir (Şekil 79). Böylece büyük ölçüde ürün kaybına neden olabilir.
İklim koşulları uygun olduğunda patlıcangil ekiliş alanlarının tümünde görülebilir. Domates ve biberde önemli ekonomik
zararlar meydana getirebilmektedir (Şekil 81).
İlgili Ürünler
Konukçuları domates, biber ve patlıcandır.
Patlıcangillerde Küllenme Hastalığının Mücadelesi
Kültürel Önlemler
Hasattan sonra hastalıklı bitki artıkları toplanarak yakılmalıdır.
Kimyasal Mücadele
Hastalığın ilk belirtileri görüldüğünde ilaçlama yapılmalıdır. Patlıcangillerde külleme hastalığının kimyasal mücadelesinde kullanılacak ilaçlar ve dozları Ek 3’de verilmiştir.
Kaynaklar
Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.
Orijinal Makale
Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI