Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Mısır Yaprak Kurtları

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Mısır Yaprak Kurtları Mücadelesi & İlaçları
Özet
Mısır Yaprak Kurtları için kültürel önlemleri, doğal düşmanları, biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0

Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli

Pseudaletia unipuncta’nın kanat açıklığı 44-48 mm, vücut uzunluğu 15-18 mm’dir. Ön kanatlar kiremit rengi veya sarımsı kahverengidir. Ön kanadın ortasında nokta şeklinde beyaz bir leke bulunur ve çok ince beyaz bir çizgi, kanat kaidesinden beyaz lekeye kadar uzanır. Arka kanatlar bejimsi kahverengidir (Şekil 29). Yumurtaları 0,5 mm çapında yarı küresel, hafif yassı ve düz bir tabana sahip, beyazımsı krem renkte olup kümeler halindedir (Şekil 30a). Olgun larva, 40 mm uzunluğunda, toprak renginde, sarımsı pembe veya yeşilimsidir. Pseudaletia unipucta larvalarında her iki tarafta 3 belirgin boyuna bant vardır (Şekil 30b). Pupa parlak, koyu kahverengidir (Şekil 30c).

mısır yaprakkurdu ergini
Şekil 29. Pseudaletia unipuncta ergini

Acantholeucania loreyi’nin kanat açıklığı 35-38 mm, vücut uzunluğu 15-18 mm’dir. Ön kanatların rengi soluk sarıdan koyu kahverengiye kadar değişen tonlardadır. Ön kanat üzerinde böbrek şeklinde belirgin beyaz bir leke vardır. Arka kanatlarının daha açık renkli olması ile P. unipuncta’dan ayrılır (Şekil 31a). Olgun larva, 28-31 mm uzunluğunda olup, sarımsı yeşil veya koyu yeşildir. Acantholeucania loreyi larvalarında vücut boyunca uzanan gri renkte bir çift bant vardır (Şekil 31b). Yumurtaları 0.49 mm çapında, üst kısımdan hafifçe basık yapıdadır. Yumurtalar paket halinde bırakılır. İlk bırakıldıklarında sarımsı ve açılmaya yakın kahverengiye dönüşür. Pupa parlak, koyu kahverengidir.

mısır yaprakkurdu larvası ve yumrutası
Şekil 30. Pseudaletia unipuncta: a)Yumurta b) Larva c) Pupa d-e-f) Zarar şekli

Esas zararı yapan larvalar, genellikle mısırın tepe püskülünden önceki dönemlerde, merkezi ve taze yapraklarla beslenirler. Bitkinin tepe ve koçan püskülü ile süt olum dönemlerinde de zarar yaparlar. Zarar şekli, yaprakların kenarlarından içe doğru yenmesi ile karakteristiktir (Şekil 30d,e,f.). Yoğun bulaşmalarda larvalar, yaprak ayasını tamamen yiyerek sadece ana damarın kalmasına neden olurlar.

İlgili Ürünler

Zararlı, yumurtalarını mısır ve tarladaki buğdaygil yapraklarına kümeler halinde bırakır ve gizler. Yumurtadan çıkan larvalar yaklaşık 30 günde gelişmesini tamamlayarak 3-5 cm toprak derinliğinde, konukçu bitkinin kök sistemine yakın topraktan hazırladığı kokon içerisinde pupa olurlar. Pupa süresi yaklaşık 13 gündür.

mısırda yaprakkurdu ergini ve larvaları
Şekil 31. Acantholeucania loreyi: a) Ergin b) Larva

Larva Parazitoitleri

  • Meteorus oculatus (Ruthe), Meteorus ictericus (Nees) (Hym.: Braconidae)
  • Microplitis rufiventris Kok., (Hym.: Braconidae)
  • Hyposoter didymator (Thnb.) (Hym.: Braconidae)
  • Diadegma sp., D. crassicornis ssp. africator Aubert (Hym.:Ichneumonidae)
  • Campoplex sp. (Hym.:Ichneumonidae)
  • Euplectrus sp. (Hym.:Eulophidae)
  • Linnaemya neavei Curran (Dip.:Tachinidae)
  • Exorista larvarum (L.) (Dip.:Tachinidae)
  • Drino imberbis L. (Dip.:Tachinidae)
  • Pseudogonia rufifrons Wied. (Dip.:Tachinidae)
  • Sarcophila latifrons (Fallen) (Dip.:Sarcophagidae)

Mısır Yaprak Kurtları Mücadelesi

Kültürel Mücadele

Zararlı tarladaki yabancı otlara yoğun bir şekilde yumurta bıraktığı için yabancı ot mücadelesinin yapılması zararlı ile mücadelede çok önemlidir.

Biyolojik Mücadele

Doğal düşmanların korunması ve etkinliğinin artırılması için gerekli önlemler alınmalıdır. Mısır tarlalarında zararlılarla mücadele amacı ile gelişi güzel yapılan ilaçlamalar, doğal düşmanları olumsuz yönde etkilemekte ve doğal dengenin bozulmasına yol açılmaktadır. Bu da zararlıların zarar oranını artırmaktadır.

Kimyasal Mücadele

Doğal düşmanların bu zararlıyı baskı altında tutması nedeni ile kimyasal mücadeleye gerek görülmemektedir.

Ülkemizde kimyasal mücadelesi önerilmemektedir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Zir. Yük. Müh. Vahdettin AKMEŞE, Dr. Mehmet AYDOĞDU, Dr. Öncül Kaangün CANER, Zir. Yük. Müh. Pelin KELEŞ ÖZTÜRK, Zir. Yük. Müh. Özcan TETİK, Zir. Yük. Müh. Ali Faik YILDIRIM, Zir. Yük. Müh. Erkan YILMAZ, Dr. Abdullah YILMAZ (2017). Mısır Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI