Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Kahverengi Koşnil

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Kahverengi Koşnil Mücadelesi & İlaçları
Özet
Kahverengi koşnil için kültürel önlemleri, doğal düşmanları, biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0

Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli

Kahverengi koşnil’in ergini 4-5 mm uzunluğunda, 3-4 mm genişliğinde olup üzeri kubbe şeklinde kahverengi bir kabukla örtülüdür (Şekil 70a). Yumurtadan çıkan birinci dönem larvalar çok küçüktür. Çıplak gözle görmek pek mümkün olamaz. Larvalar ince vücutlu, oval şekilde ve beyazdır. Çok iyi gelişmiş anten ve bacaklara sahiptirler.

İkinci dönem larvaların vücutlarının üzeri sarı ve kısmen de açık kahverengidir. Her iki dönem larva da hareketlidir. Ergin hale gelince beslenmek için uygun bir yer arayıp genellikle iki yıllık dallara kendini sabitler. Erginin üzerinde zamanla kabuk oluşur. Bu kabuğun rengi kızıl kahverengidir. Dişinin kabuğu altında bırakılan yumurtalar inci gibi beyaz renktedir. Bir dişi 3000 adet yumurta bırakabilir.

Kahverengi koşnil Ege Bölgesi bağlarında genellikle kışı 2. dönem larva halinde asmanın gövde ve dallarının kabukları altında geçirir. İlkbaharda beslenmeye başlar. Mayıs sonu veya haziran başında kabuk altında yumurtalar oluşur. Haziran içi ve temmuz başlarında da yumurtalar açılmaya başlar ve yumurta açılması eylüle kadar devam eder. Bu nedenle bu aylarda her dönem Kahverengi koşnil’i görmek mümkündür. Açılan yumurtalardan çıkan birinci dönem larvalar, asmanın bir yıllık sürgünlerine, yapraklarına ve salkımlarına geçip beslenmeye başlarlar. Ekim ve kasım aylarında ise hemen hemen hepsi 2. dönem larva haline gelmiş olur ve böylece kışı geçirirler. Yılda bir döl verir.

İlgili Ürünler

Kahverengi koşnil’in ergin ve larvaları bitki özsuyunu emerek asmayı zayıflatır. Yaprak ve salkımlarda beslenir ve gezinirken tatlımsı madde çıkarırlar (Şekil 70b). Bu tatlımsı madde üzerinde saprofit fungusların üremesi sonucunda özümleme ve solunumu engellenen bitki dolaylı olarak zarar görmüş olur. Zarar görmüş olan salkımların taneleri kararır. Bu durum kurutmalık üzümlerde kurutulduktan sonra da aynı kalır. Böylece ürün hem miktar ve hem de kalite yönünden etkilenir.

Şekil 70. a) Kahverengi koşnil’in ergini b) Kahverengi koşnil’in salgıladığı tatlımsımadde ile kaplı taneler.

Kahverengi Koşnilin Mücadelesi

Kültürel Önlemler

Kahverengi koşnil’in bulunduğu yıllık çubuklar ilkbaharda budandığında bağın yakınından uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca, dallar üzerinde bulunan zararlıyı bulunduğu yerde ezmek suretiyle popülasyon yoğunluğu düşürülmelidir.

Kimyasal Mücadele

Kahverengi koşnil’in bulunduğu bağlar gözlem altında tutulmalıdır. Yumurtalı erginlerde yumurta açılma oranı %60’a ulaştığında mücadelesi yapılmalıdır.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. F. Özlem ALTINDİŞLİ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Ercan CANIHOŞ, Dr. N. Mükerrem ÇELİKER, Dr. Emre EVLİCE, Dr. Nurdan GÜNGÖR SAVAŞ, Dr. Bilgin GÜVEN, Dr. Aydan KAYA, Özen MERKEN, Dr. Serkan ÖNDER, Dr. Fatma ÖZSEMERCİ, Dr. Naim ÖZTÜRK, Dr. Dilek POYRAZ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr. Yıldız SOKAT, Abdullah YILMAZ (2017). Bağ Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI