Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Kabakgillerde Mildiyö

Hastalık Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Kabakgillerde Mildiyö Mücadelesi & İlaçları
Özet
Kabakgillerde Mildiyö için kültürel ve biyoteknik önlemler ile biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0

Tanımı, Yaşayışı ve Hastalık Belirtileri

Fungusun yaprağın alt yüzünden çıkan sporangioforların ucunda sporangiumlar oluşur. Sporangiumların çimlenmesi ile oluşan zoosporlar da çimlenerek yeni bitkileri penetre ederler. Sera içinde hastalığın yayılmasında hava akımı rol oynar. Fungus bir obligat parazittir. Canlılığını sürdürmesi konukçularının varlığına bağlıdır. Epidemi 20-22°C ve %90 nemin üstünde olduğu koşullarda gerçekleşir. Konukçuları hıyar ve kavundur.

kabak mildiyösünün hıyar bitkisinde oluşturduğu belirtileri
Şekil 43. Mildiyö hastalığın hıyar bitkisinde oluşturduğu lekeler
kabak mildiyösünün belirtileri
Şekil 44. Mildiyö hastalığın hıyar yapraklarında oluşturduğu lekeler

Bitkilerin yalnız yapraklarında görülen belirtiler önce su ile ıslanmış görünümü veren lekelerdir. Soluk yeşil renkli olan bu lekeler kısa zamanda sararır, yaprak damarları ile sınırlı köşeli lekeler oluşur. Nemli havalarda leke yüzeyleri fungusun açık mor renkli üreme organları ile kaplanır, ancak çoğu kez mor renk kaybolur ve beyazdan siyaha kadar değişen renk alır. Hastalık bu belirtisi ile etmeni bakteri olan hıyar köşeli yaprak lekesi hastalığından ayrılmaktadır. Tüm yaprak kısa zamanda ölür, çok genç, yeni oluşmuş yaprakların hastalığa karşı doğal dayanıklılığı olduğu kabul edilir. Bu durum genç yapraklardaki stoma açıklıklarının tam oluşmamış olmasına bağlanmaktadır (Şekil 43, 44, 45, 46).

İlgili Ürünler

kabak mildiyösünün yapraktaki belirtileri
Şekil 45. Hastalığın kavun yaprağının üst yüzeyinden görünüşü -Şekil 46. Hastalığın kavun yaprağının alt yüzeyinden görünüşü

Kabak Mildiyösünün Mücadelesi

Kültürel Önlemler

  • Sık dikim yapılmamalı,
  • Sera havalandırması iyi yapılmalı, nemin fazla yükselmesi önlenmeli,
  • Dayanıklı çeşitler seçilmeli,
  • Yabancı otlar temizlenmeli, hastalıklı bitkiler uzaklaştırılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

İlaçlamaya, hastalık için koşullar uygun olduğunda, serada veya çevrede mildiyönün ilk belirtileri görüldüğünde başlanmalıdır. Hıyarda mildiyö hastalığına karşı kullanılacak ilaçlar ve dozları Ek 3’te verilmiştir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI