Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Horoz İbiği Türleri

Yabancı Ot Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Horozibiği Türleri Mücadelesi & İlaçları
Özet
Horozibiği, Kırmızı Köklü Tilki Kuyruğu ve Melez Horozibiği için kültürel önlemleri, kimyasal, fiziksel ve mekanik mücadele yöntemlerini öğrenin.
0

Ülkemizde pek çok horozibiği türü bulunmaktadır. Bu horozibiği türlerinden en yaygın olanları

Horozibiği (Amaranthus albus L.)

Tek yıllık, dik ya da kalkık uçlu 10-60 cm boylanabilen bir bitkidir. Yapraklar 2-5 X 1-2 cm boyutlarında, uzamış ters yumurta biçimli ya da kaşıksı, tepede hafif çentikli uçlu, kırışık kenarlıdır. Çeçekler kısa yalancı başaklarda ve kaşıksı şekillidir, pulsu yaprakları kıl tepelidir. Meyve 1,5 mm çapında, biraz kırışık ya da siğilli ve açınımlıdır. Tohumla çoğalır.

Kırmızı köklü tilki kuyruğu (Amaranthus retroflexus L.)

Kırmızı köklü tilki kuyruğu fidesi
Şekil 1. Kırmızı köklü tilki kuyruğu fidesi

Tek yıllık, dik, 15 cm’den 100 cm’ye kadar büyüyebilen bir yabancı ottur. Gövde kısa ve sık tüylüdür. Yapraklar 3-7 x 2-4 mm boyutlarında, eşkenar dörtgenimsi yumurta biçimli, hafif dalgalı ve tüysüzdür. Çiçek kümesi sık çiçekli, pulsu yapraksız ve yalancı başaklı olup uç başak yan başaklardan çok fazla uzun değildir. Pulsu yaprakçık sert ve keskin uçlu, 3-6 mm uzunluğundadır. Meyve kapaklıdır (açıtlı). Tohumla çoğalır (Şekil 1,2).

İlgili Ürünler

Kırmızı köklü tilki kuyruğu
Şekil 2. Kırmızı köklü tilki kuyruğu

Melez horozibiği (Amaranthus hybridus L.)

Tek yıllık, 50 cm’den 150 cm’ye kadar boylanabilen bir yabancı ottur. Gövde dik, yukarıda tek ya da dallanmıştır. Yaprakları 12 cm’den uzun, tabanda kama biçimli, tepede genellikle küt uçlu, belirgin damarlı olup, orta damarı sivri uçla sonlanır ve uzun yaprak saplıdır. Çiçek kümesi uzun dik, bir orta başak ile birçok kısa ve ince ek başakcıklardan oluşur. Çanak yapraklar beş adet, 1,5-2,5 mm uzunluğunda ve meyveden kısadır. Meyve açınımlı, üç gagalı, kırışık ve bir tohumludur. Tohumla çoğalır (Şekil 3).

Melez horozibiği
Şekil 3. Melez horozibiği

Horozibiği, Kırmızı Köklü Tilki Kuyruğu ve Melez Horozibiği

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. Okan ÖZGÜR, Uzm. Halil DÜNDAR, Uzm. Sedat EREN, Dr. Hale GÜNAÇTI, Dr. Yasemin SABAHOĞLU, Uzm. Seher TANYOLAÇ, Uzm. Hilmi TORUN, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr. Abdullah YILMAZ (2017). Pamuk Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI