Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Hıyar Köşeli Yaprak Lekesi

Hastalık Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Hıyar Köşeli Yaprak Lekesi Mücadelesi & İlaçları
Özet
Hıyar Köşeli Yaprak Lekesi için kültürel ve biyoteknik önlemler ile biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0

Tanımı, Yaşayışı ve Hastalık Belirtileri

Hastalık etmeni bakteri olup, optimum gelişme sıcaklığı 25-27°C, maksimum 35°C minimum ise 1°C’dir. Etmen bitki artıklarıyla toprağa geçerek toprakta bir süre canlılığını koruyabilmekte, ancak uzun süre yaşayamamaktadır.

Hastalık etmeni tohumla taşınır ve tohumda 16 ay süreyle canlı kalabilir. Sekonder enfeksiyonlar bitkideki doğal açıklar ve yaralar yoluyla olmaktadır. Yayılmasında serada biriken su damlacıkları önemli rol oynar. Ayrıca hastalık bakım işlemleri sırasında yayılabilir.

Hastalığın ilk belirtileri kotiledon yapraklarda şeffaf, düzensiz, yağ lekeleri şeklindedir. Bu lekeler çok belirgin değildir. Hastalık zamanla gerçek yapraklara geçerek, damarlar tarafından sınırlandırılmış köşeli yağ lekeleri oluşturur (Şekil 107). Lekeler zamanla griye döner, ölür ve kurur. Lekeli kısımlar sağlam dokudan ayrılır, düşer ve yapraklarda düzensiz delikler oluşur (Şekil 108). Sabahın erken saatlerinde veya yüksek orantılı nem koşullarında yaprağın alt yüzeyindeki lekeler üzerinde bakteriyel akıntı görülür ve sonra bu akıntı beyazımsı bir kabuk şeklinde kurur.

Hıyar köşeli yaprak leke hastalığının yapraktaki yağ lekeleri
Şekil 107. Hıyar köşeli yaprak leke hastalığının yapraktaki yağ lekeleri -Şekil 108. Hıyar köşeli yaprak leke hastalığının oluşturduğu nekrotik lekeler

Hastalığın meyvelerdeki belirtisi, küçük, yuvarlak, hafifçe içe çökük, sarı lekeler şeklindedir. Enfekteli kısım ölünce doku beyazlaşır, çatlayarak açılır ve buralardan zamanla yumuşak çürüklük etmenleri giriş yapar ve meyvelerin çürümelerine neden olur.

İlgili Ürünler

Etmenin konukçusu hıyar bitkisidir. Hıyarın dışında diğer Cucurbitaceae familyası üyelerini de hastalandırabilir.

Kimyasal Mücadele

Yeşil akşam ilaçlamaları fidelikte veya serada hastalık görülür görülmez, fide döneminde haftada bir, serada ise 10 gün ara ile en az 3 uygulama yapılmalıdır. Hastalığın seyrine göre uygulama sayısı arttırılabilir.

Yeşil aksam ilaçlamaları bitki üzerinde çiğ olmadığı zamanda kaplama olarak yapılmalıdır. Özellikle yaprakların alt yüzeylerinin ilaçlanmasına özen gösterilmelidir.

Kimyasal mücadelesinde kullanılacak ilaçlar ve dozları aşağıda verilmiştir.

Hıyar Köşeli Yaprak Lekesi için kullanılabilecek ilaçlar

Etkili madde adı ve oranı (%) Formülasyon tipi Doz (100 litre suya) Son ilaçlama ile hasat arası süre (gün) Etki mekanizması*
Güvenli olarak tavsiye edilen ilaçlar
Maneb %80 WP 200g 7 M3
EK4. Hıyar Köşeli Yaprak Lekesi için kullanılabilecek ilaçlar.*Pestisitlere karşı direnç gelişimini azaltmak için birbiri ardına yapılacak uygulamalarda etki mekanizması sütununda yer alan farklı harf ya da rakama sahip aktif maddelerin seçilmesine özen gösterilmelidir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI