Tanımı ve yaşayışı
Tek yıllık, 15 cm’den 100 cm’ye kadar boylanabilen bir yabancı ottur. Gövde çok dallanmış, kısa kaba tüylerle kaplı ya da tüysüzdür. Yapraklar geniş, yumurta şeklinde, yuvarlağımsı, üç köşeli, düzensiz 3-5 parçalı veya dişlidir. Yaprağın her iki yüzü kısa tüylerle kaplıdır. Erkek çiçekler bitkinin uç kısımlarında bulunur ve yuvarlak görünümlüdür. Yaprak koltuklarında bir veya genellikle iki çiçekli dişi çiçek tablası bulunur. Meyveler elips şeklindedir, üst yüzeyleri kahverengi, çengel şeklinde dikenciklerle kaplı ve uç kısımlarında iki tane boynuzumsu çıkıntı vardır.
Her bir meyvenin içerisinde 2 adet tohum bulunup, farklı büyüklükte ve dormant haldedirler. Üremesi tohumladır. Domuz pıtrağı kısa bir zaman dilimi içerisinde çok fazla sayıda çiçek oluşturabilme ve maksimum vejetatif gelişme yeteneğine sahip bir yabancı ottur. Domuz pıtrağının özellikle çimlenmekte olan tohumları, fideleri ve genç bitkileri hayvanlar tarafından tüketildiğinde zehirlenmelere ve ölümlere neden olabilmektedir. (Şekil 1, 2).
İlgili Ürünler
Kaynaklar
Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. Zirai Mücadele Entegre Talimatlarından (2017) derlenmiştir.
Orijinal Makaleler