Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Domates Pas Akarı

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Domates Pas Akarı Mücadelesi & İlaçları
Özet
Domates Pasakarı için kültürel ve biyoteknik önlemler ile biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0

Tanımı, Yaşayışı ve Zarar Şekli

Domates pas akarı hafif kambur, sarımsı beyaz renkte, ince uzun, virgül şeklindedir. Dişiler 150-180 um, erkekler ise 140-150 um boyundadır (Şekil 58).

Domates pasakarı
Şekil 58. Domates pasakarı

En fazla domateste zararlı olup; patlıcan, biber ve yabancı otlardan Köpeküzümü (Solanum nigrum) konukçuları arasındadır.

Domatesin gövde, yaprak ve meyvelerinde beslenir. Bulaşma, gövdenin yere yakın kısımlarında başlar, yapraklara, sapa doğru çıkar.

Başta bitki gövde ve meyvelerinde yağlımsı, bronz bir renk değişimi görülür. Zarar gören gövde ve yaprakların rengi parlak kahverengi veya kızılımsıdır. Alt yapraklarda kuruma olur. Yapraklar kavrulmuş gibi sert ve gevrektir. Gövde üzerinde çatlamalar meydana gelir ve bitkide büyüme durur. Meyvelerin üzeri sertleşir ve populasyon çok
yoğun olduğunda meyvede susuz toprak gibi çatlamalar olur. (Şekil 59 a-d)

Patlıcanda yapraklarda kıvrılma ve yaprak epidermisindeki tüylerde koyu kırmızı renklenme olur. Meyvede şekil bozukluğu görülür.

domates pasakarının zararları
Şekil 59. Domates pasakarının a-b) Yaprak c) Gövde d) Meyvedeki zararı

Domates pas akarı için en uygun koşul 26.5°C sıcaklık ve %30 orantılı nem olup, bu koşullarda yumurta iki günde açılır. İki nimf dönemi vardır. Birinci nimf dönemi bir gün, ikinci nimf dönemi iki veya üç gün sürer. Bir dölünü 6-7 günde tamamlar. Mayıs başından kasıma kadar yaşamını sürdürür. Dişiler yumurtalarını yaprak tüyleri arasına, küçük yarıklar veya yaprak damarı gibi doğal korunma yerlerine bırakırlar.

İlgili Ürünler

Doğal Düşmanları

Doğal düşmanı olarak sadece Pronematus ubiquitus (McG.) (Acarina:Tydeidae)
belirlenmiştir.

Domates Pas Akarının Mücadelesi

Kültürel Önlemler

Kışı Köpek üzümünde geçirmesi nedeni ile sera çevresinde köpek üzümü
bulundurulmamalıdır.

Biyolojik Mücadele

Doğal düşmanların korunması ve etkinliğinin artırılması için gerekli önlemler alınmalıdır. Zararlılara karşı kullanılan ilaçlarda da parazitoitlere yan etkisi en az olan ilaçlar seçilmelidir.

Kimyasal mücadele

Kök boğazında, gövde ve toprağa yakın yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde önce lokal ilaçlama yapılmalı, eğer yayılma devam ederse seranın tamamı ilaçlanır. Domates pas akarı’nın kimyasal mücadelesinde kullanılacak ilaçlar ve dozları aşağıda verilmiştir.

Domates Pas Akarı için kullanılabilecek ilaçlar

Etkili madde adı ve oranı (%) Formülasyon tipi Doz (100 litre suya) Son ilaçlama ile hasat arası süre (gün) Etki mekanizması*
Geçici olarak tavsiye edilen ilaçlar
Pyridaben %20 WP 75 g (domates-sera) 3 21 A
EK4. Domates Pasakarı için kullanılabilecek ilaçlar.*Pestisitlere karşı direnç gelişimini azaltmak için birbiri ardına yapılacak uygulamalarda etki mekanizması sütununda yer alan farklı harf ya da rakama sahip aktif maddelerin seçilmesine özen gösterilmelidir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI