Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Darıcan Türleri

Yabancı Ot Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Darıcan Türleri Mücadelesi & İlaçları
Özet
Darıcan Türleri için kültürel ve biyoteknik önlemler ile biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0

Ülkemizde üç adet darıcan türü olmasına rağmen genel olarak en fazla rastlanılan “Darıcan’’ ve ‘’Benekli darıcan’’ türleridir.

Benekli darıcan [Echinochola colonum (L.) Link.]

Şekil 1. Benekli darıcan - E.AKSOY

Tek yıllık, gövdesi 60 cm’ye kadar uzayabilen, dik ya da kalkık uçlu bir bitkidir.Genellikle alt boğumlardan köklenir. Yaprakları çoğunlukla tüysüz, 2.8mm genişliğinde olup yakacığı yoktur. Başakçıklar 2-3 mm uzunlukta, ince tüylü, yeşil yada mor renklidir. Bol güneşli ortamlarda yapraklarında küçük kırmızımsı-morumsu benekler oluşur. Tohumla çoğalır. Darıcandan ayırt edici özelliği, kılçıksız oluşu ve yapraklarındaki benekleridir.

İlgili Ürünler

Darıcan [Echinochloa crus-galli (L.) P.B.]

Tek yıllık otsu bir bitki olup, 30 cm’den 150 cm’ye kadar boylanabilen bir yabancı ottur. Sap güçlü, boğumlar tüylü ve yer yer kırmızımsı renktedir. Yapraklar 10–40cm uzunluk ve 10–20 mm genişlikte yaprak ayası tüysüz, orta damar kalın ve beyaz renkli, kenarları genellikle dalgalıdır. Başakları kılçıklı görünümde olup, iç kavuzlardaki kılçıklar 7 mm uzunluğundadır (Şekil 2).

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. Ayşe ÖZDEM, Dr. Arzu AYDAR, Cemil HANTAŞ, Dr. M. Selçuk BAŞARAN, Dr. Aynur KARAHAN, Dr. Vildan BOZKURT, Dr. Münevver KODAN, Dr. Ercan CANIHOŞ, Ali Ferhan MORCA, Dr. N. Mükerrem ÇELİKER, Dr. Naim ÖZTÜRK, Gamze ERDURMUŞ, Dr. Işıl ÖZDEMİR, Ülkem TANIKER (2017). Elma, Armut ve Ayva Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI