Fazla sayıda yapışkan otu türü bulunmasına rağmen en fazla rastlanılan ve problem oluşturan yapışkan otu türleri Sarı Tüylü Darı, Dikenli Kirpi Darı ve Yeşil Kirpi Darıdır.
Sarı tüylü darı [Setaria glauca (L.) P. Beauv.]
Tek yıllık, otsu, 20 cm’den 100 cm’ye kadar boylanabilen bir bitkidir. Gövde çok kardeşli, sap dik ve tüysüzdür. Bitkinin genel görüntüsü grimsi-yeşildir. Yaprak ayası kısmen kırmızımsı ve kenarları tüylüdür ve yaprak ayası genellikle 4-10 mm genişliğinde, 20-30 cm uzunluğundadır. Başakçıklar açık yeşil-sarı renkte, 10-40 cm boyda, kılçıkları kahverengi veya sarı renklidir. Yakacık yerinde uzun tüyler vardır ve kulakçıklar yoktur.
Dikenli kirpi darı [Setaria verticillata (L.) Beauv.]
Besin maddesince zengin toprakları sever. Tek yıllık, gövdeler 20 cm’den 100 cm’ye kadar uzayabilen bir veya birden fazla sayıda dallanmış bir yabancı ottur. Yaprak kınları kenarlarda tüylü, yaprak ayaları kuşaksı-mızraksı ve tüysüzdür. Başakcıklar 2-2,2 mm uzunlukta, 1-2 kıl tarafından çevrelenmiş, kıllar geriye yönelik pürüzlü, yapışıcı, sarımsı yeşil veya morumsu yeşil renktedir. Bu yabancı ot türünde başaklar, başakçıklardaki kılların yapısı nedeniyle yapışıcıdır.
İlgili Ürünler
Yeşil kirpi darı [Setaria viridis (L.) P. Beauv.]
Tek yıllık, gövdeleri 10-50 cm uzunlukta bir yabancı ottur. Yaprak kınları kenarlarda tüylü, yaprak ayaları kuşaksımızraksı ve tüysüzdür. Dilcik (yakacık) tüy halka şeklindedir. Başakçıklar 1,8-3 mm uzunlukta olup her başakçığın alt kısmında 1-3 adet yukarıya dönük mor yada yeşil renkli, pürüzlü kıllar vardır.
Kaynaklar
Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.
Orijinal Makale
Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI