Tanımı, Yaşayışı ve Zarar şekli
Ülkemizde bulunan Anisoplia austriaca Herbst., A. agricola (Poda), A. segetum Herbst. ve A. tenebralis Burm. önemli türler arasındadır. Ergin 10–15 mm boyunda ve 6-8 mm enindedir (Şekil 31a). A. austriaca’nın başı ve gövdesi parlak metalik yeşil renkte, üst kanatları kahverengidir. Üst kanadın gövde ile birleşme yerinin ortasında köşeli siyah bir leke vardır. A. tenebralis siyah renklidir. A. agricola’nın vücudu siyah renkte ve üst kanatlarında kirli sarı iki büyük leke bulunur.
Erginler tahılların süt olum döneminden itibaren başaklar üzerinde görülürler. Bu dönemde taneleri kemirerek zararlı olurlar (Şekil 31b). Böyle taneler tohumluk olarak kullanılamayacağı gibi tanenin özü kemirildiğinden ekmek yapımında da iyi sonuç vermezler.
Erginler bir süre beslendikten sonra çiftleşir ve yumurta bırakırlar (Şekil 32a). Yumurtadan çıkan larvalar manas tipinde (kahverengi başlı ve yuvarlak vücutlu)’dir (Şekil 32b). Toprakta yaklaşık 2 yıl kalan larvalar, erken dönemde tahılların kök sistemini kemirip zarar yapar ve toprak içinde yaptıkları bir yuvada pupa olurlar. Ortalama 15 gün sonra erginler çıkar. Erginler 1–1,5 ay süre yaşarlar. Zararlı 2 yılda bir döl verir.
İlgili Ürünler
Doğal Düşmanları
Ülkemizde ergin predatörü olarak Machimus anulipes Brulle. (Diptera: Asilidae) türü bulunmaktadır.
Buğdayda Bambul Mücadelesi
Kültürel Mücadele
- Baklagillerle ekim nöbeti uygulanması,
- Erken ekim yapılması veya erkenci çeşitlerin kullanılması,
- Zamanında ve tekniğine uygun hasat yapılması,
- Anızın erken ve derin şekilde sürülmesi,
- Tarlanın ekim için iyi hazırlanması.
Kimyasal Mücadelesi
Kimyasal mücadele, larvalara karşı tohum ilaçlaması ve erginlere karşı yüzey ilaçlaması şeklinde uygulanır.
Kaynaklar
Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.
Orijinal Makale
Dr. M. Selçuk BAŞARAN, Dr. Numan E. BABAROĞLU, Dr. Eda AKSOY, Dr. Mehmet DUMAN, Doç. Dr. Adnan TÜLEK, Ekrem KAYA, Abdullah YILMAZ, A. Faik YILDIRIM, Dr. Münevver KODAN, Dr. Arzu AYDAR (2017). Buğday Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI