Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Ayva İç Kurdu

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Ayva İç Kurdu Mücadelesi & İlaçları
Özet
Ayva İç Kurdu için kültürel önlemleri, doğal düşmanları, biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0

Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli

Erginleri, 7-8 mm boyunda ve 2.8 - 3.1 mm genişliğinde olup, kanat açıklığı 15-18 mm’dir. Ön kanatlarının üzeri koyu gri renkli pullarla kaplıdır.

Kelebek dinlenme halinde iken, ön kanatlarında enine daha açık gri renkli bantlar görülür (Şekil 53a). Erginleri doğada, nisan-ekim ayları arasında görülür. Bir dişi 200 kadar yumurta bırakabilmektedir. Yumurtlama ikinci günde başlayıp 5-6 gün sürmektedir. Yumurtanın kuluçka süresi, ortalama 5-6 gün, ilkbaharda 15–20 gün, yazın ise 3–5 gündür. Ayva İç Kurdu’nun olgun larvaları 10-12 mm uzunluğundadır. Larva rengi gri, soluk sarı, kahverengi olup baş ve pronutum koyu kahverengidir. İlkbaharda larvalar diyapoza girerler.

Zararlı, laboratuvar koşullarında 25°C de 35-40 günde yumurtadan ergin hale geçer. Larva dönemi 20-22 gün, pupa süresi 12-14 gün olup, ergin ömrü 8-20 gün arasında değişmektedir.

Kışı, ağaçların gövdelerinde, kabuk altlarında, yarık ve çatlaklarda ve toprak yarıklarında ördükleri gri bir kokon içerisinde olgun larva döneminde geçirir. Ayva İç Kurdu, değişik ülkelerde 2-5 döl vermektedir. Ayva İç Kurdu’nun larvaları meyvede beslenerek zarar yapmaktadır (Şekil 53b). Zararlı ilk önce konukçularının kabuğu altında, odunsu dokularda beslenip yerleşmekte ve daha sonra meyvelerde zararlı olmaktadır. Larvalar meyvenin farklı fenolojik dönemlerinde meyvelerin içine girerek kurtlandırır.

Larvalar meyveleri delerek galeri açmakta, etli kısmında ve çekirdek evinde beslenerek zarar yapmaktadır. Larvalar beslenme esnasında açtıkları galerileri yoğun pislikle doldurmaktadır (Şekil 53c,d).

İlgili Ürünler

Ayva içkurdu’nun Ergini, Meyvede larvanın çıkış deliği, Meyvedeki zararı
Şekil 53. Ayva İç Kurdu’nun a) Ergini, b) Meyvede larvanın çıkış deliği, c, d) Meyvedeki zararı

Hava sıcaklığı popülasyonun artmasında en önemli faktördür. Ağustos sonrası özellikle son dölün zararı önemli olup, bulaşık meyveler dökülmektedir. Larvaların açtıkları deliklerden saprofit funguslar girerek, meyvelerin çürümesine neden olur. Ayva İç Kurdu polifag bir zararlı olup ayva, elma, armut, erik, kayısı, vişne, nar, incir, asma, zeytin, ceviz vb. konukçuları arasındadır.

Doğal düşmanları

Ülkemizde konu ile ilgili çalışma bulunmamaktadır.

Ayva İç Kurdu Mücadelesi

Kültürel Önlemler

  • Ağaçların altına dökülen kurtlu meyveler, toplanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
  • Ayva bahçelerinde yabancı ot temizliğine özen gösterilmelidir.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama zamanı

Ayva İç Kurdu ile mücadelede temmuz ayından itibaren ayva meyvelerinin renklenmeye başlaması yani meyvelere ben düşmesi ile mücadeleye başlanması gerekir.

Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları Ek 4’de verilmiştir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. Ayşe ÖZDEM, Dr. Arzu AYDAR, Cemil HANTAŞ, Dr. M. Selçuk BAŞARAN, Dr. Aynur KARAHAN, Dr. Vildan BOZKURT, Dr. Münevver KODAN, Dr. Ercan CANIHOŞ, Ali Ferhan MORCA, Dr. N. Mükerrem ÇELİKER, Dr. Naim ÖZTÜRK, Gamze ERDURMUŞ, Dr. Işıl ÖZDEMİR, Ülkem TANIKER (2017). Elma, Armut ve Ayva Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI