Marketlerde ihtiyacımız olandan daha fazla yiyecek satın almak, meyve ve sebzelerin evde bozulmasına izin vermek veya yiyebileceğimizden daha büyük porsiyonlar almak gıda israfındaki alışkanlıklarımızın başında gelir.
Bu alışkanlıklar doğal kaynaklarımıza ekstra yük bindiriyor ve çevremize zarar veriyor. Yiyecekleri israf ettiğimizde, onu üretmek için harcanan emek, yatırım, değerli kaynakları (su, tohum, yem vb.) ve onu taşımak ve işlemek için harcanan kaynakları da boşa harcıyoruz.
Kısacası, gıda israfı sera gazı emisyonlarının artmasına ve iklim değişikliğine de katkıda bulunur.
Bu büyük bir sorun. Aslında, dünya da her gün tonlarca yenilebilir gıda kaybolmakta veya israf edilmektedir. Sadece hasat ve perakende arasındaki süreçte, küresel olarak üretilen tüm gıdaların yaklaşık yüzde 14'ü kayboluyor. Bunun haricinde büyük miktarlardaki gıda da perakende veya tüketici arasındaki süreçte israf ediliyor.
Gıdanın hasat ve perakende arasındaki kaybedilen kısmına “Gıda Kaybı” denir. Perakende ve tüketici arasındaki kaybedilen kısmına da “Gıda İsrafı” denir.
Burada esas olan her gün milyonlarca insanın aç kaldığı bir dünyada gıda kaybını ve israfını azaltmaktır.
Yiyecekleri israf etmemek için alışkanlıklarımızı değiştirmek bizim elimizde!
Bu israfı önlemek için yapabileceğimiz bazı basit eylemleri şu şekilde sıralayabiliriz.
- Daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir bir beslenmeyi benimseyin
Günümüz hayatı birçoğumuz için hızlı ve telaşelidir. Bu sebeple besleyici yemekler hazırlamak zor olabilir. Ancak sağlıklı yemekler için çok uzun süreler hazırlık yapılması gerekmez. Günümüz internet dünyası aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşabileceğiniz bir çok hızlı yemek tarifleriyle dolu.
- Yalnızca ihtiyacınız olanı satın alın
Yemeklerinizi planlayın. Bir alışveriş listesi yapın ve ona bağlı kalın ve dürtüsel satın alımlardan kaçının. Bu şekilde daha az yemek israf etmekle kalmayacak, aynı zamanda paradan da tasarruf edeceksiniz!
- Kötü görünümlü meyve ve sebzeleri seçebilirsiniz
Yiyecekleri dış görünüşüne göre yargılamayın! Garip şekilli veya çürük meyve ve sebzeler, görsel ve estetik standartlarına uymadıkları için genellikle atılır. Endişelenmeyin. Bunların hepsi aynı tadı veriyorlar! Smoothie, meyve suları ve tatlılar için bu tarz meyveler kullanın.
- Yiyecekleri akıllıca saklayın
Eski ürünleri dolabınızın veya buzdolabınızın önüne, yenilerini arkaya taşıyın. Açık yiyecekleri buzdolabında taze tutmak için hava geçirmez kaplar kullanın ve paketlerin kapalı olduğundan emin olun.
İlgili Ürünler
- Gıda etiketlemesini anlayın
Son kullanma tarihine dikkat edin. Size yiyeceğin artık güvenli olmadığını söyleyen tarih "son kullanma" tarihidir. Trans yağlar ve koruyucular gibi sağlıksız içerikler için gıda etiketlerini kontrol edin ve ilave şeker veya tuz içeren gıdalardan kaçının.
- Porsiyonları küçültün
Evde daha küçük porsiyonlar alın ve restoranlardakibüyük porsiyonları ise paylaşın.
- Yemek artıklarınızı sevin
Hazırladığınız her şeyi yemiyorsanız, daha sonra kullanmak üzere dondurun veya kalanları başka bir öğünde malzeme olarak kullanın.
- Yemek atıklarınızı kullanın
Yemek artıklarınızı atmak yerine kompostlayın. Bu şekilde toprağa besinleri geri verir ve karbon ayak izinizi azaltırsınız.
- Gıdaya saygı gösterin
Yemek hepimizi birbirine bağlar. Yemeği yapmaya giden süreci bilerek, gıda ile yeniden bağlantı kurun. Gıda üretimi hakkında bilgi edinin ve çiftçilerinizi tanıyın.
- Yerel gıda üreticilerini destekleyin
Yerel ürünleri satın alarak, bölgenizdeki aile çiftçilerini ve küçük işletmeleri desteklersiniz. Ayrıca uzun süren teslimat mesafelerini azaltarak kirlilikle mücadeleye yardımcı olursunuz.
- Balık popülasyonlarını koruyun
Sayıları aşırı avlanma ile azalan balık türlerini tüketmek yerine, daha bol olan balık türlerini yiyin. Sertifikalı ve sürdürülebilir şekilde yakalanmış veya yetiştirilmiş balıkları satın alın.
- Daha az su kullanın
Su olmadan gıda üretemeyiz! Çiftçilerin ürün yetiştirmek için daha az su kullanmaları önemli olmakla birlikte, gıda israfının azalması da, bu gıdaları üretmek için kullanılan su kaynaklarını kurtarmak anlamını taşır.
- Toprağımızı ve suyumuzu temiz tutun
Bazı evsel atıklar potansiyel olarak tehlikelidir ve asla normal çöp kutusuna atılmamalıdır. Piller, boyalar, cep telefonları, ilaçlar, kimyasallar, gübreler, lastikler, mürekkep kartuşları vb. maddeler toprağımıza ve su kaynağımıza sızarak gıdamızı üreten doğal kaynaklara zarar verebilir.
- Daha fazla bakliyat ve sebze yiyin
Haftada bir kez, bakliyat ve tahıl ağırlıklı beslenmeyi deneyin.
- Paylaşmak önemsemektir
Boşa gideceğine veya fazla aldığınıza inandığınız yiyecekleri atmayın, komşularınızla yada bölgenizdeki işletmelerle paylaşın.