profil resmi
Mustafa Dere
Bitki koruma Bitki Besleme, Bursa

Tarımsal Üretimde Mükemmel Bir Başarı Hikayesi

7 Dakikalık Okuma
19 Mayıs 2021 Çarşamba
Yetiştiricilik
Kiraz
Özet
Ülkemiz tarımsal üretimde 20 milyon hektarlık üretim alanı varlığıyla, dünyada önde gelen ülkelerden birisidir.
0

Ülkemizin verimli toprakları ve kendi coğrafyasına özgü ayrıcalıklı iklimsel özellikleri, geniş ürün çeşitliliği ile üretim fırsatı sağlarken yurdumuzun her köşesinde farklı bir başarı hikâyesi yaratabilme imkânını da fazlasıyla veriyor. Yeter ki bu potansiyeli ortaya çıkaracak gören gözümüz ve yatırım arzumuz olsun.

Türkiye kaliteli kiraz üretimi ve ihracatı bakımından dünyada oldukça önemli bir konuma sahiptir.

Dünya pazarında ülkemiz için önemli bir rekabet avantajına sahip olan kiraz, ağırlıklı olarak ihraç edilerek, döviz girdisi sağlamaktadır.

Topraklarımız üzerindeki belirli coğrafyalarda kolaylıkla yetiştirilebilen kiraz, üretiminde bazı zorluklara rağmen üreticiye yüksek kazanç sağlayan, tüketicinin öncelikli tercihleri arasında olan albenili bir meyve türüdür.

Ele aldığımız bu başarı hikayesi, bir taşra kasabasında geçen, girişim öncesinde kendi kendine zar zor geçinebilen ve devamlı göç veren dağ kasabasının hikayesidir.

Bu başarı hikayesi, oldukça düşük yaşam standardı ile hayatını sürdüren bir toplumun kendisine imkan verildiğinde, yol gösterildiğinde neleri başarabileceğini gösterdiği, çocuklarının geleceğine yatırım yapar hale gelebildiği çalışkan köylünün hikayesidir.

Bu başarı hikayesi, yatırımcı ve vizyon sahibi bir firmanın önderliğinde büyük değişime uğrayan, dünya standartlarında kiraz üretir hale gelen ve ülkemize önemli döviz girdisi sağlayan köylünün başarı hikayesidir.

Hikâyemizin başlangıcı 22 yıl öncesine dayanıyor.  Bu başarı hikayesinin geçtiği yer, Eskişehir ili Mihalıççık ilçesi olup, hikayenin paydaşları ise Dünyada kiraz üretimi ve tedarikinde güçlü bir markaya sahip Alara Tarım, ve ilçenin girişimci ve yeniliğe açık üreticileridir.

O tarihlerde bölge halkı tarafından pekte destek bulmayan bu önemli girişim,  bu gün geldiğimiz noktada fazlasıyla göz kamaştırıyor ve şu soruyu hemen akla getiriyor.

Acaba gizli potansiyeli ile uyuyan başarı hikayeleri ile şahlandırabileceğimiz daha ne kadar fazla bakir bölgelerimiz var?

Lafı fazla uzatmadan bu mükemmel dönüşümün hikayesini Alara Tarım A.Ş Genel Müdürü Sayın Arif Güney den dinleyelim.

Mustafa Dere ve Arif Güney
Mustafa Dere ve Arif Güney

Arif Bey, Alara Tarım Firmasının uzun yıllardır üst düzey yöneticisi olarak ülkemizde ve dünyada büyük başarılara imza attınız. Şu anda firmanın Genel Müdürüsünüz.  Burada ele aldığımız başarı hikayesi Alara Tarım firmasının üstün öngörüsüyle başlayan ve projeye aktif destek veren paydaşların başarı hikayesi.

Bize bu başarı hikayesinin nasıl başladığını, nasıl geliştiğini ve bu günlere nasıl geldiğini anlatabilir misiniz.

Alara Tarım olarak uzun yıllardan beri incir ve kiraz üretimi ve ihracatında dünyada ilk sıralarda yer alan bir firmayız. Ülkemizde oluşturduğumuz üretim ve tedarik modeli dünyada örnek gösterilen bir modeldir.

Ülkemizin kiraz üretiminde önemli bölgelerindeki yeniliğe açık girişimci üreticiler ile beraber tüm üretim sezonu boyunca iyi işler çıkarıyoruz.

Oluşturduğumuz izlenebilir üretim modeli sayesinde, kendi bahçelerimizle birlikte üreticilerimizle de kalıntı problemi olmayan sınırlı bitki koruma ürünleri kullanılan, tüketicinin gönül rahatlığıyla tüketebileceği kiraz üretimi gerçekleştiriyoruz.

Dünyada değer zincirinin ve tüketicilerin belirlediği kriterlere göre standartlarımızı oluşturuyoruz.

Ürettiğimiz ve aynı zamanda üreticiden satın aldığımız kiraz tamamıyla bizim kontrolümüz altındadır ve kirazı satın almadan önce kalıntı analizleri yaparak belirlediğimiz kriterlere uygunluğunu teyit ediyoruz. Kriter dışı üretimleri satın almıyoruz.

Kiraz ihracatında mevsimsel tedarik süresinin uzunluğu, zaman ve süre yönetimi oldukça önemlidir. İhracat, erken üretim bölgelerinden başlar ve son üretim noktasına kadar devam eder.

İhracat sezonunun uzunluğu bu farklı iklimsel özelliklerine sahip bölgelerde etkin ve uzun süreli bir tedarik programı gerçekleştirmeye bağlıdır.

Mihalıççık, tedarik zincirimizin son istasyonu olabilecek coğrafi potansiyele sahip bir bölge idi ve o dönemde Alara Tarım yönetimi tarafından 22 yıl önce alınmış önemli, stratejik bir radikal karardı.

Böyle bir yatırım kararı öncesinde tabi ki ciddi fizibilite çalışmaları yapıldı. Bölge halkının profili ve projeye desteği araştırıldı. İlk olarak bölgede 1.200 da bir alan satın aldık ve bu alanlarda pazarda tercih edilen çeşitlerle üretime başladık. Üretim alanında Modern alt yapı oluşturduk

Bölge halkı ile olan yakın iş birliği anlayışımız gelişimin en önemli anahtarıydı. Kurduğumuz modern üretim tesisi bu sayede üreticinin ilgisini ve iştahını kabarttı. Alara Tarım firması olarak bu süreç içinde her zaman bölge üreticisine güçlü destek vermeye devam ettik. Modern teknikleri bölge üreticisine sunduk, imkanlarımızı paylaştık ve hep yanlarında olduk, cesaret verdik.

Kurulan bahçelerimiz, yöre üreticileri için her zaman okul mahiyetinde olmuştur.

En önemlisi üreticinin istenilen kriterlere göre kirazını ürettiği takdirde pazarlama sorunu olmayacağını anlamasıydı.

Bu gün geldiğimiz noktada ilçe modern kiraz bahçeleri ile donanmış, adı önemli kiraz üretici bölgesi olarak anılan dünya standartlarında kiraz üretebilen bir ilçe haline geldi. Göç veren ilçe geri dönüşe sahne oldu halkın yaşam standardı yükseldi ülke için döviz girdisi sağlayan bir ilçe oldu.

Bu önemli dönüşüm sürecinde firma olarak pek çok zorlayıcı koşullar engelleyici faktörlerle karşılaşmış olmanız muhtemel. Sizce bu başarının en önemli anahtarı neydi?

Bu hikâyenin başarısında firmamızın yatırım gücü, kararlı duruşu, kamu otoritelerinin üretime bakış açıları ile destekleri ve bölge halkı ile yakın işbirliğimiz oldukça önemli rol oynadı. Bölge halkından izole bir gelişimi düşünemezdik. Bu anlamda ne kadar doğru bir iş yaptığımızı görüyoruz.

Bu gün ilçede 10 bin ton civarında bir kiraz üretim potansiyeli oluştu ve büyük oranda yurt dışına ihraç edilebilen kalitede. Bu bizim için oldukça gurur verici. Bu daha işin başlangıcıdır, bölge halkıyla birlikte daha çok güzel gelişmeleri birlikte başaracağımıza inanıyoruz.

İlgili Ürünler

Şimdide bu bölgede 22 yıldan beri bu hikayenin içinde yer alan ve bölgenin gelişiminde önemli söz sahibi Alara Tarım A.Ş Mihalıççık Bahçesi üretim müdürü Ziraat Mühendisi Sayın  Erhan Petek ile beraberiz ve kendisine soruyoruz.

Mustafa Dere ve Erhan Petek
Mustafa Dere ve Erhan Petek

Eskişehir ilinden 100 km uzakta bir dağ kasabasında böyle bir girişimin  temellerinin atılıp bu güne gelmesinde çok büyük katkınız oldu. 22 yıldır kendinizi bu modern bahçenin gelişimine adadınız. Çoğunlukla şehirden ve sosyal yaşamdan ailenizden uzak büyük bir özveriyle çalışarak Türkiye de parmakla gösterilecek modern tekniklerle donatılmış bir bahçe ortaya çıkardınız.

Bize kendinizi bu önemli projeye adanmışlığın hikayesini kısaca anlatabilir misiniz?

22 yıl önce buraya ilk çiviyi çakmaya başladığımızda sessiz sakin kendi kendine zor geçinen bir toplum vardı.

Biz bölgenin potansiyeline inanmıştık ve bu doğrultuda özveri ile gece gündüz çalışarak bu modern üretim alanını oluşturduk.

Tabi ki bu süreç içinde bölge halkı bizim en büyük destekçilerimizdi. İş gücünü temininde bölge halkından faydalandık. Bu süreç içerisinde modern alt yapı ve gelişim onlarında zihinlerini harekete geçirdi. Biz firma olarak her zaman gelişimlerine büyük destek verdik.

Bu gün ilçe bir kiraz kasabası olarak anılmaktadır.
Mustafa Dere ve Erhan Petek kiraz ağaçlarını kontrol ederken
Mustafa Dere ve Erhan Petek kiraz ağaçlarını kontrol ederken

Bizim gelişimimizi takip eden yeniliğe açık üreticiler kendileri de kiraz bahçeleri kurmaya başladılar ve bu rüzgâr güçlenerek devam etti ve bugünlere geldi.

Mihalıççık bu gün yurt dışına ihraç edilecek düzeyde kiraz üreten ve ülkesine döviz kazandıran bir ilçe haline geldi.

Bu gün gelişimimiz hala devam etmekte yatırımlarınız sürmektedir. Özellikle bölgeye uygun çeşitlerin seçilerek adaptasyonu ve yetiştirilmesi konusunda önemli adımlar atıyoruz. Gelecekte Mihalıççık çok daha üretimde payı olan sektöründe daha fazla söz sahibi bir ilçe haline gelecektir. Alara Tarım olarak böyle bir dönüşümü gerçekleştirmekten son derece memnunuz ve gururluyuz.

Kiraz
Kiraz

Şimdide Mihalıççık Ziraat Odası başkanı Sayın Alper Yerlice ile beraberiz.

Alper Yerlice
Alper Yerlice

Başkanım, ilçemizin 22 yıldaki mükemmel üstü düzeyde değişimini takip ediyoruz ve takdirle karşılıyoruz.

Bu gün sizde önemli bir kiraz üreticisisiniz. Tarımsal üretim adına böyle önemli bir değişimin hikayesini sizden dinlemek istiyoruz.

İlçemiz 8000 nüfuslu 53 adet köyü olan 1100 rakımlı bir ilçedir. Eskişehir'e 100 km uzaklıkta olan ilçemizin ana güzergâh üzerinde olmayışının büyük dezavantajını yıllarca yaşadık. Bölgenin gelişimi bu bakımdan sınırlı kaldı. Toprak varlığı sınırlı ve parçalı çoğunlukla ormancılık hayvancılık ve çiftçilikle geçinen bakir bir bölge.

Alara Tarım firması ilçemize gelmeden önce köylü çoğunlukla kuru şartlarda buğday arpa nohut gibi getirisi düşük ürünler yetiştirerek hayatımızı sürdürmeye çalışıyorduk.

Alara Tarım firmasının ilçemize gelişi tarımsal üretim verimlilik anlamında esasında bölge halkı için yeni bir çağın başlangıcı olmuştur.

O tarihlerde daha önce yetiştiriciliği hakkında hiç bilgimizin olmadığı bir meyve olan kiraz ile tanıştık. Nasıl dikilir nasıl büyütülür nasıl mücadele edilir hiçbir bilgimiz yoktu.

Mihalıççık kendi kendine kıt kanat geçinen bir dağ kasabasından bu gün modern kiraz bahçeleriyle bezenmiş bir kasaba haline gelmiştir.

Köylünün çehresi değişmiş hayata bakışı canlanmıştır. Kirazdan para kazanan köylü kazandığını yine kiraz bahçelerinin gelişimi için harcıyor yeni bahçeler kurulmaya devam ediyor, yeni üreticiler bu değişime katılıyor.

Kendimizin ve çocuklarımızın geleceğine şimdi daha iyi bakabiliyoruz.

Bu büyük dönüşümde tabi ki Alara Tarım firmasının tartışmasız büyük katkısı oldu kendilerine büyük minnet borçluyuz. Bölgemizin gelişimi ve tedarik gücü her yıl artarak devam etmektedir..

Mihalıççık, tarımsal üretimiyle gelecekte çok daha güçlü konuma gelecek, çok daha fazla ülkemizin ihracatında söz sahibi olacaktır. Modern tarım üretimde bizlere her alanda katkı sağlayan Alara Tarım Firmasının tüm yönetim kadrosuna teşekkür ederiz.

Ziraat odası Başkanının görüşleri bölge halkının değişime nasıl sarıldığını ve bu günlere geldiğini gösteriyor ve gelecek için umut dağıtıyor. Bu gün ülkemizin her bir köşesinden benzer başarı hikâyelerini duymaya ihtiyacımız var.

Dünya büyük değişim içinde. Nüfus bir taraftan hızla artarken ve tarımsal üretim alanları azalırken diğer taraftan tüketici kriterleri ve tercihleri üreticiyi zorluyor. Gelecekte gıdaya cebimizden çıkan para, oransal olarak çok daha fazla olacak.

Her zaman söylüyoruz, ülkemizin verimli toprakları ve iklimsel özellikleri yurt dışından her zaman gıpta edilerek gözlenmektedir.

Ülkemizin tarımsal üretimde dünyada daha fazla söz sahibi olması, pazarında rekabet edebilen ürün yelpazesinin genişletilmesi mevcut saklı potansiyellerimizin ortaya çıkarılmasına bağlıdır. Geleneksel tarım anlayışı ile gidilebilecek mesafe sınırlıdır.

Bu başarılı girişiminden dolayı Alara Tarım firmasını ve yeniliğe açık bölge halkını içtenlikle tebrik ediyoruz ve bu başarı hikâyesine şapka çıkarıyoruz.
Kaynaklar

Mustafa DERE