agrowy
Baş Editör

Tarımda Robotik Uygulamalar

2 Dakikalık Okuma
30 Mayıs 2021 Pazar
Tarım Makine ve Teknolojileri
Robot
Özet
Dünyamızdaki kritik sektörlerden biri olan tarım, ilerleyen teknolojilere ayak uydurarak gelişmeye devam edecektir.
0

Tarım endüstrisi yıllardır, sektöre dahil olmak isteyen yeni teknoloji şirketlerini kendisine çekmeyi başarmıştır. Teknoloji ayrıca, tarım endüstrisini daha verimli ve ekonomik olmasını da mümkün kılmaktadır.

Tarımda robot teknolojilerinde yaşanılan artış, öncelikli olarak artan nüfusun gıdaya duyduğu ihtiyaç gerçeği ile ilgilidir.

Tarımda teknoloji ve otomatik uygulamalar olmadan, çiftçilerin insanların taleplerini karşılaması oldukça zordur. Dünya nüfusu artmaya devam ettikçe, yiyecek talebine olan ihtiyaç daha da artacaktır. Artan bu talebin, sınırlı olan tarım alanlarından karşılanması, teknoloji kullanımlarının artmasıyla mümkündür.

Tarımda Robot Türleri ve Uygulamaları

Dünyanın farklı bölgelerinde, neredeyse her gün kullanılan robot türlerine bazı örnekler:

Hasat ve Toplama

Hasat çiftçiler için her sezonda tekrarlayan ve tamamlanması gereken görevlerden biridir. Çoğu zaman, onlarca hatta yüzlerce toplayıcı olgunlaşan mahsulleri saatler ve günlerce, tarla, sera veya bahçelerden toplar.

Oluşabilecek fire ve bitkiye verilebilecek zararlardan dolayı hasat sırasında dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle her bitki türünü hasat eden robot yoktur. Tarım ve teknoloji şirketleri, mevcut olan teknolojiler ışığında, ürün toplayıp seçebilen birkaç robot geliştirebilmiştir.

Böğürtlenlerden marullara kadar çeşitli ürünler robotlar tarafından hasat edilebilir. Burada kesin olan bir şey vardır kİ; robotlar hasat sırasında, mahsule ve bitkiye zarar vermeden toplama işini yapabilmelidir.

Günümüzde hasat robotlarının alması gereken çok yolu vardır. İlerleyen teknolojiyle birlikte, robotların tüm meyve ve diğer ürünleri hasat edebilir duruma geldiği dönemde, boşa giden daha az şey olacaktır.

Elma hasatı yapan bir robot
Elma hasatı yapan bir robot

Zararlı Ot Mücadelesi

Zararlı ot mücadelesi, çiftçilerin sağlıklı bir toprağa ve mahsule sahip olmak için yapmaları gereken bir şeydir.  

Mücadele edilmeyen bir yabani ot, çevredeki bitkilere yavaş yavaş zarar verebilir ve bu da ürün kaybına ve bitki ölümü neneden olabilir.

Çiftçiler bazen yabani otlarla mücadele için biraz herbisit kullanmalıdır. Fakat çiftçiler günümüzde sürdürülebilir olmak için yabani ot mücadelesinde herbisit kullanmak istemediklerinden dolayı, yabani ot ayıklama robotları daha popüler hale gelmeye başladı.

İlgili Ürünler

Bu ayıklama robotları, yabani ot ile mahsulü birbirinden ayırt edebilen yapay zeka kameralarına ve hassas sensörlere sahiptir.

Yabani ot mücadele robotu
Yabani ot mücadele robotu

Denetim ve Veri Toplama

Günümüzde dronlar, çiftçiler için güçlü bir araç ve kaynak olmaya başlamıştır. Çiftçiler dron sayesinde ürünlerini kuş bakışı görerek, elde ettikleri görüntülerden mahsullerinin sağlıkları ve gelişme süreçleri hakkında bilgi sahibi olabilir.

Dron sayesinde çiftçiler ürün kontrolü yaparken, sıra aralarında yürümek zorunda kalmadıkları için bu teknoloji büyük çiftlikler için yararlıdır.

Yine robotlar sayesinde bitkilerin su ihtiyaçları belirlenerek su israfı önlenebilir. Ayrıca robotlar bitkilerin besin eksikliklerini ve zararlı tespitlerini de yapabilir.

İnceleme ve veri toplamaya yardımcı olan robotlar, her bir mahsul hakkında daha derin bilgiler sağlayarak, verim artışı ve girdilerde tasarruf sağlayabilir.

Mahsul kontrolü yapan bir dron
Mahsul kontrolü yapan bir dron

Tarımda Robot Teknolojisinin Geleceği

Tarımda robotiğin amacı, çiftçiler ve tarımda çalışan diğer kişiler için zahmetli ve tekrarlayan işleri kolaylaştırmaktır. Gelecekte, çiftçiler ve teknisyenler robotların yeteneklerini daha da geliştirmeyi umuyorlar.

Robotlar, hassas tarımı gerçeğe dönüştürmeye yardımcı oluyor. Bu robotik uygulamalar, yiyecek ve su israfını azaltmaya yardımcı olacak ve bitkisel üretimde uygulanan pestisit veya herbisit kullanımını da sınırlayacaktır.

Kavun hasatı yapan bir robot
Kavun hasatı yapan bir robot