agrowy
Baş Editör

Domateslerin Raf Ömrü, En İyi Kalsiyum Klorür ve Kitosan ile Uzatılır.

1 Dakikalık Okuma
19 Ocak 2022 Çarşamba
Yaş Meyve, Sebze
Tohum, Fide, Fidan
domates
Özet
Mısır’lı bilim adamları, hasat sonrası domateslerin raf ömrünü uzatmak ve meyve kalitesini korumak için kitosan, kalsiyum klorür, hidrojen peroksit ve ozonlanmış su ile çalışmalar yürütüyor.
0

Domates (Solanum lycopersicum L.), sağlık ve ekonomik önemi nedeniyle taze ve işlenmiş gıdalar içinde dünyada ki en önemli sebzelerden biri olarak kabul edilmektedir. Domatesin meyvesinde yüksek oranda bulunan likopen, karotenoidler ve C vitaminleri;  prostat, kolon ve meme kanseri dahil olmak üzere çeşitli insan hastalıklarının gelişimini baskılamada hayati bir rol oynar. Yaklaşık 100 gr domates tüketimi insan vücuduna önerilen günlük C vitamini alımının %40'ını sağlayabilir ve bu da bağışıklık sistemini güçlendirerek, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürebilir.

Domatesler klimakterik meyveler olarak sınıflandırılır ve yumuşak dokuları ve mikrobiyal enfeksiyonlara karşı duyarlılıkları nedeniyle hasattan sonra hızla bozulur. Farklı olgunluk aşamalarında hasat edilen domatesler, tüketiciler tarafından en çok tam kırmızı renk seviyesinde tercih edilir. Hasat sonrasında meyve ve sebzelerin kalitesi en çok nakliye ve depolamadan etkilenir.

Önceki çalışmalar, kalsiyum klorürün meyve çürümesini azalttığını; doku ve hücre duvarının sertliğini iyileştirdiğini göstermiştir. 

İlgili Ürünler

Kitosan, kitinden elde edilen ucuz ve doğal bir bileşiktir. Yenilebilir kitosan kaplama, tek başına veya uçucu yağlarla kombinasyonu halinde, meyve solunumunu ve su kaybı oranlarını en aza indirerek mükemmel antimikrobiyal aktivite sağlar. 

Domates meyveleri, deney koşulları altında 28 gün boyunca 10°C'de saklandı. Bu süre içinde bilim adamları, domates meyvelerinde ağırlık kaybı, sertlik, renk, toplam çözünür katılar, titre edilebilir asitlik, toplam karotenoidler ve askorbik asit içeriklerini kaydetti.

Yapılan bu deneyler sonucunda, domateslerin raf ömrünün önemli ölçüde uzadığı ve domates meyvelerinin kalitesinin de korunduğunu görülmüştür. Ayrıca yapılan bu deneylerde kitosan ve kalsiyum klorürün, domatesin kalite özelliklerini korumak için en etkili yöntem olduğu ve her iki işlemin de depolama sırasında domates meyvelerinin fiziko-kimyasal özelliklerinin korunmasında olumlu ve faydalı bir etkisi olduğu kanıtlanmıştır.

Kaynaklar