agrowy
Baş Editör

Bir Girişimcilik Hikayesi-Türk Çiftçisinin Modern Tekniklerle Yetiştirdiği Narenciye ve Trabzon Hurması (Kaki) Çeşitleri

1 Dakikalık Okuma
31 Mart 2022 Perşembe
Yetiştiricilik
İbrahim Tekin
Özet
Adana narenciye ve meyve sektöründe, gelişme ve yatırım açısından büyük adımlar atmıştır.
0

Bölgenin bereketli toprakları, iklimi ve bol yağışları, yerel girişimcilerin gelirlerinin de çeşitlenmesini sağlamış; tahıl ve yem bitkileri üretimi yanı sıra, meyve yetiştiriciliği yapılmasına da olanak sağlamıştır.

Adanalı ekonomist İbrahim Tekin'in Boston'da iki yıllık bir yüksek lisans derecesi aldıktan sonra tarım girişimcisi olmasının hikayesi de bunun en güzel örneğidir.

İbrahim Tekin; “Amerika Birleşik Devletleri'ndeki eğitimimden fikir ve projelerle dolu olarak döndüm ve tarıma bir anda ilgi duydum. Bir çiftçi oğlu olarak, düşük kazanç sağlayan ürün seçimlerinin tatmin etmeyen ekonomik sonuçlarına rağmen, ailemin işlerini yürütmek için ne kadar fedakarlık yaptığını gördüm.”

"Hangi ürünleri yetiştireceğimi ve hepsinden önemlisi onları nerede pazarlayacağımı bulmak için pazar araştırmalarına başladım. Alışık olduğum mahsulleri ve mekanizasyon tekniklerini benimseyerek çiftçiliği ana mesleğim haline getirmek istedim. Amaç, şirkette köklü bir değişime yol açmaktı "dedi.

Teckin03 Min

Son yıllarda, Narenciye ve Trabzon hurmasına (kaki) büyük yatırımlar yapan İbrahim Tekin, Arap, Doğu Avrupa ve Rusya pazarlarına lojistik nedenlerle satılan ürünlerden olan narenciye ve Trabzon hurmasının (kaki), yetiştiriciliğini 150 hektar alanda yapıyor. İbrahim Tekin, Narenciye ile ilgili olarak, erken ve geç portakal çeşitleri, mandalina benzeri ağaçlar, sarı greyfurt ve limon ağaçlarından da özellikle uç kurutan hastalığına dayanıklı tek tür olan Interdonato çeşitine yatırım yaptığını söyledi.

İlgili Ürünler

Limon2 Min

Adana bölgesinin, sık yağış, yüksek nem ve rüzgar olmayan iklim koşulları nedeniyle Trabzon hurması (kaki) yetiştiriciliğine uygun olduğunu belirten İbrahim Tekin, Trabzon hurmasının (kaki) sert çeşidi olan Rojo Brillante diktiğini söyledi.

Kaki Rojo Brillante Min

"Modern agronomik teknikler, doğru besin dengesini, doğru su kaynağını ve her şeyden önce bitkinin yeşil aksamı ve en güçlü dallarına odaklanarak doğru yönetimi elde etmeyi mümkün kılıyor. Bunun sonucunda büyümesi daha kolay kompakt bitkiler ve yüksek tarla verimliliği ortaya çıkıyor. En başından beri, daha az iş gücü, çevreye saygı ve hepsinden önemlisi kimyasal kullanımını sınırlamamıza ve kalıntı sayısını önemli ölçüde azaltmamıza izin veren entegre haşere yönetimi (IPM) uygulamalarına özellikle duyarlı oldum.”

"Ürünlerin hazırlanması ve yönetiminin her aşamasında beni destekleyen ziraatçı Vito Vitelli'ye teşekkür ediyorum. Adana'daki çiftliğe sık sık yaptığı ziyaretler, orta vadede verimli ve ticari sonuçlar elde etmek için alanındaki uzmanlara güvenmenin ne kadar gerekli olduğunu gösterdi."